2. lipnja

Brudet od lignji sa palentom

Sastojci (4 osobe):

 

  •     3 žlice maslinovog ulja
  •     2 luka (ljubičasti i/ili crveni)
  •     1 ljutika
  •     4 češnja češnjaka
  •     700 g DI Maris kolutića lignji s krakovima
  •     1 žlica provansalskih začina (ili ružmarina)
  •     Malo sušenog čilija
  •     200 ml suhog bijelog vina
  •     500 g pasirane rajčice
  •     ½ svežnjića peršina
  •     Malo svježeg timijana
  •     200 g palente
  •     Malo maslaca

 

Priprema:

 

Luk oljuštite i sitno nasjeckajte. Pirjajte ga u velikom loncu na ugrijanom maslinovom ulju dok se ne počne raspadati (oko 10-tak minuta uz lagano podlijevanje vodom da ne izgori i miješanje). Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte, pa ga dodajte luku i kratko propirjajte.



U lonac dodajte odmrznute DI Maris lignje s krakovima koje ste isprali i ocijedili. Sve kratko propirjajte pa dodajte provansalsku mješavinu začina ili ružmarin i sušeni čili po ukusu. Promiješajte pa zalijte pasiranom rajčicom i vinom. Dodajte i polovicu sjeckanog svježeg peršina, te sol i svježe mljeveni papar. Kuhajte narednih 20-30 minuta dok lignje ne omekšaju i umak se reducira i zgusne.

Za to vrijeme skuhajte palentu. Zakipite 4 puta veću količinu vode nego što je palente (ili 3 puta veću, ako želite gušću palentu). Vodu posolite i dodajte komadić maslaca, a kad zakipi, sipajte palentu i cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Kuhajte miješajući naredne 2 minute, dok se ne zgusne.


 

Završite brudet – probajte da li su krakovi i kolutići omekšali, te po potrebi još začinite solju i paprom. Dodajte ostatak svježeg peršina i malo svježeg timijana te sve poslužite s kuhanom palentom. U slast!