19. prosinca

Pohane kuglice od bakalara

 

Sastojci za 4 osobe:


• Bakalar namočeni filet 0,200 kg
• Krumpir 0,20 kg
• Češnjak 0,010 kg
• Peršin list 0,010 kg
• Luk žuti 0,060 kg
• Maslinovo ulje 0,100 l
• Maslac 0,100 kg
• Parmezan ribani 0,100 kg
• Žumanjak 0,030 kg (1 kom)
• Jaje cijelo 1 kom
• Brašno glatko 0,150 kg
• Krušne mrvice 0,100 kg
• Ulje za prženje 0,500 l
• Sol 0,003 kg
• Papar 0,001 kg


Bakalar skuhati 20 min, ohladiti i malo izmrviti prstima pa usitniti nožem. Oguljeni cijeli krumpir skuhati u vodi u kojoj se kuhao bakalar (oko 45 min). Topli krumpir pomiješati s bakalarom, dodati maslac, žumanjak, začine, parmezan, sitno kosani češnjak i peršin. Sve skupa dobro izmiješati i oblikovati kuglice promjera 1 cm. Staviti ih na masni papir i u zamrzivač oko pola sata da se malo stegnu (ne smiju se skroz smrznuti). Jaje razmutiti, pa kuglice panirati u brašno, jaja i mrvice. Pohati u dubokom ulju zagrijanom na
160°C 3-4 min.