Brudet od lignji sa palentom
Sastojci (4 osobe):
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 luka (ljubičasti i/ili crveni)
- 1 ljutika
- 4 češnja češnjaka
- 700 g DI Maris kolutića lignji s krakovima
- 1 žlica provansalskih začina (ili ružmarina)
- Malo sušenog čilija
- 200 ml suhog bijelog vina
- 500 g pasirane rajčice
- ½ svežnjića peršina
- Malo svježeg timijana
- 200 g palente
- Malo maslaca
Priprema:
Luk oljuštite i sitno nasjeckajte. Pirjajte ga u velikom loncu na ugrijanom maslinovom ulju dok se ne počne raspadati (oko 10-tak minuta uz lagano podlijevanje vodom da ne izgori i miješanje). Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte, pa ga dodajte luku i kratko propirjajte.
U lonac dodajte odmrznute DI Maris lignje s krakovima koje ste isprali i ocijedili. Sve kratko propirjajte pa dodajte provansalsku mješavinu začina ili ružmarin i sušeni čili po ukusu. Promiješajte pa zalijte pasiranom rajčicom i vinom. Dodajte i polovicu sjeckanog svježeg peršina, te sol i svježe mljeveni papar. Kuhajte narednih 20-30 minuta dok lignje ne omekšaju i umak se reducira i zgusne.
Za to vrijeme skuhajte palentu. Zakipite 4 puta veću količinu vode nego što je palente (ili 3 puta veću, ako želite gušću palentu). Vodu posolite i dodajte komadić maslaca, a kad zakipi, sipajte palentu i cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Kuhajte miješajući naredne 2 minute, dok se ne zgusne.
Završite brudet – probajte da li su krakovi i kolutići omekšali, te po potrebi još začinite solju i paprom. Dodajte ostatak svježeg peršina i malo svježeg timijana te sve poslužite s kuhanom palentom. U slast!

OSTALI RECEPTI
- 19. prosinca Pohane kuglice od bakalara
- 16. prosinca Bakalar Bianco
- 12. prosinca Salata od bakalara
- 9. prosinca Rižoto od bakalara
- 14. prosinca Brudet od bakalara
- 5. prosinca Krem juha od bakalara
- 3. kolovoza Pržene lignje s tartarom i porilukom
- 15. srpnja Lignje na kineski u umaku od limuna
- 12. veljače Vongole u fuziji Azije i Mediterana
- 10. siječnja Brudet od lignji sa palentom