Brudet od bakalara
Sastojci za 4 osobe:
• Bakalar namočeni filet 0,300 kg
• Luk žuti 0,200 kg
• Češnjak 0,010 kg
• Peršin list 0,010 kg
• Sol 0,005 kg
• Papar 0,001 kg
• Maslinovo ulje 0,100 l
• Konjak 0,060 l
• Bijelo vino 0,100 l
• Rajčica svježa 0,120 kg
• Rajčica pelati 0,150 kg
• Lovorov list 2 kom
• Krumpir 1,500 kg
Bakalar skuhati u vodi 20 min, vod od kuhanja sačuvati. Oguljeni luk rezan na tanke rezance dinstati na maslinovom ulju u plitkom loncu lagano podlijevajući temeljcem od bakalara i stalno miješajući dok ne omekša i požuti. Dodati trećinu količine bakalara, sitno kosani češnjak i peršin, rajčicu rezanu na kockice (0,5 cm), zgnječene pelate, konjak, vino, lovor, sol i papar. Krumpir oprati, oguliti i narezati na ploške debljine 0,5 cm. Trećinu krumpira složiti u lonac preko bakalara i ostalih sastojaka, pa preko krumpira ponoviti postupak slaganja sa svim sastojcima dok se sve ne potroši. Preliti temeljcem od bakalara taman toliko da se pokrije sve sastojke i kuhati na laganoj vatri oko 1 sat, Povremeno protresti lonac da ne zagori.

OSTALI RECEPTI
- 19. prosinca Pohane kuglice od bakalara
- 16. prosinca Bakalar Bianco
- 12. prosinca Salata od bakalara
- 9. prosinca Rižoto od bakalara
- 14. prosinca Brudet od bakalara
- 5. prosinca Krem juha od bakalara
- 3. kolovoza Pržene lignje s tartarom i porilukom
- 15. srpnja Lignje na kineski u umaku od limuna
- 12. veljače Vongole u fuziji Azije i Mediterana
- 10. siječnja Brudet od lignji sa palentom