5. prosinca

Krem juha od bakalara

 

Sastojci za 4 osobe:


• Bakalar namočeni filet 0,200 kg
• Temeljac od bakalara 1,000 l
• Krumpir 0,600 kg
• Maslinovo ulje 0,100 l
• Maslac 0,100 kg
• Sol 0,003 kg
• Papar bijeli 0,001 kg
• Celer korijen 0,100 kg
• Mrkva 0,060 kg
• Lovorov list 1 kom
• Vrhnje za kuhanje 0,100 l
• Luk žuti 0,120 kg
• Češnjak 0,010 kg
• Konjak 0,060 l
• Bijelo vino 0,060 l
• Riblji temeljac 0,400 l


Luk rezan na rezance dinstati u dubljem loncu lagano na maslinovu ulju 10 min, pa dodati bakalar izrezan nožem na veće komade i oprani, oguljeni krumpir rezan na kocke veličine 1 cm i lovor. Te sastojke dinstati još oko 15 min, pa dodati češnjak rezna na listiće, promiješati i podliti konjakom i vinom. Dodati opranu i oguljenu mrkvu i korijen celera rezane na kocke veličine 1 cm. Sve skupa dinstati još oko 10 min, pa podliti ribljim temeljcem i temeljcem od bakalara, začiniti i kuhati 1 sat. Pri kraju kuhanja dodati maslac i vrhnje, izvaditi lovor, začiniti i sve fino smiksati štapnim mikserom te procijediti kroz fino sito.