12. veljače
Vongole u fuziji Azije i Mediterana
Sastojci (za 4 osobe):
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3-4 režnja češnjaka
- 2 svježa čilija (crveni i zeleni)
- Komad đumbira veličine oko 2 cm
- 3 mlada luka
- 1 kg DI Maris vongola, odmrznutih
- 1 žličica sjemenki korijandera
- 150 g cherry rajčica
- 1 žlica ribljeg umaka
- 1 žlica rižinog octa
- 20 g maslaca
- 350 g zelenih rezanaca
- Oko 3 dl tekućine od kuhanja tjestenine
- 10-tak listića svježe mente
Priprema:
- Pripremimo sve namirnice: češnjak oljuštiti i nasjeckati na tanke ploškice. Čili uzdužno prerezati na pola, pa odstraniti sjemenke i narezati čili na komadiće (koristiti rukavice i nikako nemojte trljati lice i oči prilikom rukovanja s čilijem). Đumbir očistiti pa narezati na štapiće. Mladom luku odvojiti bijeli dio od zelenog, te oba dijela narezati na ploškice. Cherry rajčice prerezati po pola. Vongole dobro isprati pod mlazom vode i ostaviti da se ocijede. Sjemenke korijandera lagano izdrobiti u mužaru.
- Zelene rezance staviti kuhati u veću količinu posoljene kipuće vode. Nakon što smo pripremili sve namirnice, krećemo u termičku obradu. U dubljoj tavi (ili u woku) na maslinovom ulju kratko propirjamo češnjak, čili, đumbir i bijeli dio mladog luka. Nakon par minuta, ubacimo vongole te promiješamo. Kuhamo par minuta, a zatim dodajemo sjemenke korijandera, mini rajčice, zeleni dio mladog luka, te riblji umak i rižin ocat. Sve dobro promiješamo i kuhamo daljnjih 5 minuta.
- Kuhane rezance ocijedimo, ali sačuvamo oko 3 dl tekućine u kojoj su se kuhali. Tu tekućinu dodamo u lonac s vongolama, zajedno s maslacem. Promiješamo, pa dodajemo kuhane rezance i sve još lagano promiješamo i protresemo tavu. Završavamo dodatkom svježe mente i poslužujemo odmah! Dobar tek!

OSTALI RECEPTI
prosinac 2019
- 19. prosinca Pohane kuglice od bakalara
- 16. prosinca Bakalar Bianco
- 12. prosinca Salata od bakalara
- 9. prosinca Rižoto od bakalara
- 14. prosinca Brudet od bakalara
- 5. prosinca Krem juha od bakalara
kolovoz 2019
- 3. kolovoza Pržene lignje s tartarom i porilukom
srpanj 2019
- 15. srpnja Lignje na kineski u umaku od limuna
veljača 2018
- 12. veljače Vongole u fuziji Azije i Mediterana
siječanj 2018
- 10. siječnja Brudet od lignji sa palentom