12. veljače

Vongole u fuziji Azije i Mediterana

Sastojci (za 4 osobe):

  •     3 žlice maslinovog ulja
  •     3-4 režnja češnjaka
  •     2 svježa čilija (crveni i zeleni)
  •     Komad đumbira veličine oko 2 cm
  •     3 mlada luka
  •     1 kg DI Maris vongola, odmrznutih
  •     1 žličica sjemenki korijandera
  •     150 g cherry rajčica
  •     1 žlica ribljeg umaka
  •     1 žlica rižinog octa
  •     20 g maslaca
  •     350 g zelenih rezanaca
  •     Oko 3 dl tekućine od kuhanja tjestenine
  •     10-tak listića svježe mente

 

 

Priprema:

  1. Pripremimo sve namirnice: češnjak oljuštiti i nasjeckati na tanke ploškice. Čili uzdužno prerezati na pola, pa odstraniti sjemenke i narezati čili na komadiće (koristiti rukavice i nikako nemojte trljati lice i oči prilikom rukovanja s čilijem). Đumbir očistiti pa narezati na štapiće. Mladom luku odvojiti bijeli dio od zelenog, te oba dijela narezati na ploškice. Cherry rajčice prerezati po pola. Vongole dobro isprati pod mlazom vode i ostaviti da se ocijede. Sjemenke korijandera lagano izdrobiti u mužaru.
  2. Zelene rezance staviti kuhati u veću količinu posoljene kipuće vode. Nakon što smo pripremili sve namirnice, krećemo u termičku obradu. U dubljoj tavi (ili u woku) na maslinovom ulju kratko propirjamo češnjak, čili, đumbir i bijeli dio mladog luka. Nakon par minuta, ubacimo vongole te promiješamo.  Kuhamo par minuta, a zatim dodajemo sjemenke korijandera, mini rajčice, zeleni dio mladog luka, te riblji umak i rižin ocat. Sve dobro promiješamo i kuhamo daljnjih 5 minuta.
  3. Kuhane rezance ocijedimo, ali sačuvamo oko 3 dl tekućine u kojoj su se kuhali. Tu tekućinu dodamo u lonac s vongolama, zajedno s maslacem. Promiješamo, pa dodajemo kuhane rezance i sve još lagano promiješamo i protresemo tavu. Završavamo dodatkom svježe mente i poslužujemo odmah! Dobar tek!