15. srpnja

Lignje na kineski u umaku od limuna

 

Sastojci za 4 osobe:


• Lignja cijela očišćena (samo tube) 0,700 kg
• Češnjak 0,030 kg
• Peršin 0,010 kg
• Maslinovo ulje 0,100 l
• Bijelo vino 0,050 l
• Sol 0,003 kg
• Papar 0,001 kg
• Limun 0,080 kg
• Riblji temeljac 0,150 kg
• Maslac 0,030 kg
• Vrhnje za kuhanje 0,060 l

 

Lignjama (samo tube) skinuti kožicu i peraju sa strane, prerezati po dužini na pola i zatim svaku polovicu po širini na tri dijela. Svaki dio oštrim nožem zarezati, staviti u posudu i začiniti soli, paprom i maslinovim uljem. Na jako zagrijanu i nauljenu tavu staviti tako pripremljene lignje i pržiti ih oko 1 min, dodati kosani češnjak i peršin, bijelo vino i temeljac. Sve prokuhati oko 5 minuta, pa dodati limunov sok, kuhati još nekoliko min, skinuti s vatre pa umiješati vrhnje i maslac.