9. prosinca

Rižoto od bakalara

 

Sastojci za 4 osobe:


• Bakalar namočeni 0,200 kg
• Riža Arborio 0,320 kg
• Luk žuti 0,120 kg
• Češnjak 0,015 kg
• Peršin list 0,010 kg
• Sol 0,003 kg
• Papar 0,001 kg
• Riblji temeljac 0,750 kg
• Konjak 0,060 l
• Vino bijelo 0,060 l
• Maslinovo ulje 0,100 l
• Maslac 0,050 kg
• Vrhnje za kuhanje 0,100 l

 

Luk rezna na tanke rezance dinstati 20 min na maslinovom ulju dok ne požuti i omekša. Dodati prokuhani bakalar, kosani češnjak i peršin, pa podliti konjakom i vinom, dodati pola količine temeljca, prokuhati 3 – 4 min i dodati sirovu rižu.
Rižoto stalno miješati kuhajući na laganoj vatri 15 – 20 min, podlijevati temeljcem od bakalara i ribljim temeljcem. Kad riža omekša začiniti i dodati maslac, malo maslinova ulja i svježe kosanog peršina, skinuti s vatre i umiješati vrhnje. Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja. Rižoto ne smije biti suh, treba biti tekući i kremast.